Ćwiczenie 1.
Wprowadzenie. Biochemia a nauki kliniczne.
Ćwiczenie 2..
1. Aminokwasy (klasyfikacja – grupy funkcyjne, biogenność; wiązanie peptydowe)
2. Białka – struktura, poziomy organizacji, denaturacja i wysalanie. Przykłady roli biologicznej białek
3. Hemoglobina jako modelowe białko czynnościowe.
4. Modyfikacje potranslacyjne białek – przykłady
Ćwiczenie 3.
1. Składniki chemiczne kwasów nukleinowych oraz struktura DNA i RNA (klasy)
2. Budowa chromatyny (organizacja jądrowego materiału genetycznego)
3. Replikacja, a PCR
4. Mechanizmy ekspresji informacji genetycznej (transkrypcja i jej regulacja, translacja)
Ćwiczenie 4.
Zadania praktyczne:
1. Reakcja grupy aminowej z ninhydryną
2. Reakcja ksantoproteinowa z aminokwasami aromatycznymi
3. Reakcja biuretowa Piotrowskiego z jajem kurzym
4. Denaturacja białek
a. cieplna
b. etanolem
c. strącanie kationami
5. Wysalanie białek przez odwodnienie
6. Odróżnianie DNA od RNA
Ćwiczenie 5.
1. Klasyfikacja cukrowców (występowanie i funkcje)
2. Rola cukrów w przemianach metabolicznych (glikoliza, glukoneogeneza)
3. Klasyfikacja tłuszczowców (występowanie i funkcje)
4. Rola tłuszczowców w przemianach metabolicznych oraz biosynteza cholesterolu i jej regulacja.
Ćwiczenie 6.
Zadania praktyczne:
1. Próba Fehlinga
2. Próba Mölischa z a-naftanolem
3. Próba Tollensa z floroglucyną na pentozy
4. Próba z jodem dla skrobi
5. Enzymatyczna hydroliza skrobi
6. Rozpuszczalność tłuszczowców
7. Próba Kreisa na jełczenie aldehydowe
Ćwiczenie 7.
1. Klasyfikacja i nazewnictwo enzymów
2. Budowa enzymów (centrum aktywne, grupa prostetyczna, koenzym, allosteria)
3. Mechanizm katalizy enzymatycznej (Km i Vmax, zmiany energii)
4. Czynniki aktywujące i inhibitory enzymów (typy hamowania)
5. Enzymy jako markery chorób człowieka (zawał m. sercowego, wątroba, choroby nowotworowe)
Ćwiczenie 8.
1. Klasyfikacja, nazewnictwo, natura chemiczna witamin
2. Charakterystyka witaminy C (rola m.in. antyox, hipo- i hiperwitaminozy, źródła)
3. Omówienie witamin z grupy B (koenzymy, hipo-, hiperwitaminozy, źródła)
4. Witaminy A i E oraz karotenoidy (rola m.in. antyox, hipo-, hiperwitaminozy, źródło)
5. Witamina D3 (synteza, rola) oraz witamina K (rola, hipo-, hiperwitaminozy, źródło)
Ćwiczenie 9.
1. Rodzaje diet
2. Białka pełnowartościowe i skutki ich niedoboru
3. Przeciwutleniacze naturalne występujące w żywności i ich rola w prewencji chorób człowieka
4. Przemiany związków słabo polarnych (bilirubina). Rola wątroby w detoksykacji
5. Żółtaczki jako objaw dysfunkcji wątroby
EGZAMIN
Samokształcenie:
1. Przemiany energetyczne na poziomie komórki.
2. Tłuszcze zwierzęce i roślinne
3. Diety restrykcyjne i ich zastosowanie.
4. Budowa histologiczna wątroby
5. Powstawanie i wydzielanie kwasów żółciowych
6. Rola wątroby w przemianach białkowych (cykl mocznikowy)
7. Regulacja poziomu glikemii (glukoneogeneza, glikogenogeneza, glikogenoliza)
8. Rola nerek w gospodarce wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej.
Lista zalecanej literatury:
Literatura obowiązkowa:
1. Biochemia: podręcznik dla studentów uczelni medycznych. E. Bańkowski, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2009 i nowsze;
2. Biochemia Harpera. Murray R.K. i wsp. PZWL Warszawa 2000 i nowsze wydania;
3. Biochemia. Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryer L. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005 i nowsze
4. Leokadia Kłyszejko – Stefanowicz – „Ćwiczenia z biochemii”, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011;
Literatura uzupełniająca:
1. Grzegorz Bartosz, Druga twarz tlenu – wolne rodniki w przyrodzie, PWN 2003
2. Devlin T.M. Biochemistry with Clinical Correlations.Wiley-Liss, NY (nowe wydania);
3. Na pograniczu chemii i biologii (red. Koroniak, Barciszewski) Wyd. Naukowe UAM 2003;
4. Włodzimierz Grajek (red), Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. Wydawnictwo: WNT Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007