Zagadnienia na egzamin z Biochemii Ogólnej i Żywności.
Dietetyka II rok 2020/2021
- Zaburzenia metabolizmu lipoprotein a procesy miażdżycowe.
- Lipoproteiny- budowa cząstek lipoproteinowych, ich powstawanie i funkcje.
- Biomolekuły budujące komórki (relacja między strukturą a funkcją).
- Hemoglobina jako modelowe białko czynnościowe (uwzględnij hemoglobiny patologiczne).
- Struktury przestrzenne białek (rodzaje oddziaływań stabilizujących struktury).
- Aminokwasy endo- i egzogenne – charakterystyka, źródła, rola biologiczna.
- Klasy RNA (budowa i funkcje).
- Technika PCR i przykłady jej zastosowania.
- Organizacja jądrowego materiału genetycznego (skład i budowa przestrzenna chromatyny).
- Glikoliza i glukoneogeneza – znaczenie biologiczne i przebieg.
- Rola biologiczna i regulacja syntezy cholesterolu.
- Rola wątroby w metabolizmie cholesterolu.
- Kancerogeny fizyczne, chemiczne i biologiczne. Kancerogeny obecne w żywności.
- Etapy kancerogenezy i zmiany molekularne w komórkach transformowanych.
- Geny związane z transformacją nowotworową (protoonkogeny, onkogeny, geny supresorowe i geny naprawy DNA).
- Podaj przykłady zastosowania enzymów w diagnostyce chorób człowieka.
- Lipoproteiny jako forma transportu lipidów we krwi.
- Metabolizm wewnątrznaczyniowy chylomikronów i VLDL.
- Wewnątrznaczyniowe przemiany HDL (cykliczność przemian HDL3 – HDL2 )
- Enzymy jako biokatalizatory procesów metabolicznych komórki.
- Wolne rodniki tlenowe, źródła oraz ich znaczenie biologiczne.
- Reaktywne formy tlenu (wolne rodniki tlenowe) – powstawanie i ich znaczenie jako czynnika w patogenezie chorób człowieka (uszkodzenia biomolekuł komórkowych).
- Mechanizmy obronne (komórkowe i pozakomórkowe) przed działaniem wolnych rodników tlenowych.
- Mechanizmy eliminacji frakcji LDL z krwioobiegu. Internalizacja LDL na drodze receptorowej.
- Strategie prewencji i leczenia miażdżycy oparte na wiedzy o metabolizmie lipoprotein.
- Witaminy w ochronie antyoksydacyjnej organizmu (A, C, E – charakterystyka triady antyoksydacyjnej).
- Witaminy a funkcjonowanie enzymów (przykłady koenzymów).
- Klasy enzymów z uwzględnieniem typu katalizowanych reakcji.
- Mechanizm oddziaływania enzym-substrat. Przebieg reakcji enzymatycznej.
- Białka pełnowartościowe i skutki ich niedoborów w diecie.
- Przeciwutleniacze naturalne występujące w żywności.
- Antyoksydanty endo- i egzogenne w ochronie przed wolnymi rodnikami.
- Zapotrzebowania pokarmowe, rodzaje diet w różnych stanach chorobowych człowieka (np. cukrzyca, miażdżyca, choroby mitochondrialne …).
- Apoptoza i nekroza jako różne mechanizmy śmierci komórki.
- Mechanizm molekularny apoptozy (szlak mitochondrialny).
- Apoptoza jako zjawisko fizjologiczne oraz sposób eliminacji uszkodzonych komórek.
- Rola i metabolizm żelaza w organizmie człowieka.
- Zaburzenia metabolizmu żelaza a wybrane choroby człowieka (hemochromatoza, miażdżyca…).
- Zmiany na poziomie molekularnym a starzenie się komórek.
- Czy starzenie się jest procesem o podłożu genetycznym?
- Wolnorodnikowa i mitochondrialna teoria starzenia.
- Cukrzyca – przyczyny i zaburzenia biochemiczne.
- Zmiany w metabolizmie białek, lipidów i węglowodanów w przebiegu cukrzycy.
- Rola diety w prewencji i terapii cukrzycy.
- Adaptacja procesów energetycznych w głodzeniu krótko- i długotrwałym.
- Hipo- i hiperwitaminozy jako aktualny problem biomedyczny (wit. D3, kw. askorbinowy, kw. foliowy, wit. B12).
- Żółtaczki jako objaw dysfunkcji wątroby.
- Rola wątroby w detoksykacji.
- Mechanizmy ekspresji informacji genetycznej (regulacja transkrypcji i translacji).
- Witamina C, rola biologiczna oraz skutki jej niedoboru.
- Źródła witaminy D3 w organizmie. Spektrum działania „słonecznej witaminy”.
- Zmiana właściwości białek jako skutek ich denaturacji. Czynniki denaturujące.
- Polisacharydy, budowa, właściwości oraz znaczenie biologiczne. Udział polisacharydów w żywieniu człowieka.
- Przykłady potranslacyjnej modyfikacji białek. Znaczenie biologiczne.
- Witamina A oraz karotenoidy, rola biologiczna oraz skutki niedoboru.
- Regulacja aktywności enzymów. Udział aktywatorów i inhibitorów.
- Molekularne podłoże choroby Alzheimera. Perspektywy terapeutyczne i diagnostyczne.
- Białko amyloidowe i splątki neurofibrylarne jako czynnik w patogenezie choroby Alzheimera.
- Genom mitochondrialny (mtDNA) – struktura, charakterystyka organizacji i funkcjonowania.
- Budowa, rola w procesach energetycznych komórek. Kompleksy mitochondrialnego łańcucha oddechowego.