Ogłoszenia

 

Zagadnienia na egzamin z Biochemii Ogólnej i Żywności.

Dietetyka II rok 2020/2021 

 

  1. Zaburzenia metabolizmu lipoprotein a procesy miażdżycowe.
  2. Lipoproteiny- budowa cząstek lipoproteinowych, ich powstawanie i funkcje.
  3. Biomolekuły budujące komórki (relacja między strukturą a funkcją).
  4. Hemoglobina jako modelowe białko czynnościowe (uwzględnij hemoglobiny patologiczne).
  5. Struktury przestrzenne białek (rodzaje oddziaływań stabilizujących struktury).
  6. Aminokwasy endo- i egzogenne – charakterystyka, źródła, rola biologiczna.
  7. Klasy RNA (budowa i funkcje).
  8. Technika PCR i przykłady jej zastosowania.
  9. Organizacja jądrowego materiału genetycznego (skład i budowa przestrzenna chromatyny).
  10. Glikoliza i glukoneogeneza – znaczenie biologiczne i przebieg.
  11. Rola biologiczna i regulacja syntezy cholesterolu.
  12. Rola wątroby w metabolizmie cholesterolu.
  13. Kancerogeny fizyczne, chemiczne i biologiczne. Kancerogeny obecne w żywności.
  14. Etapy kancerogenezy i zmiany molekularne w komórkach transformowanych.
  15. Geny związane z transformacją nowotworową (protoonkogeny, onkogeny, geny supresorowe i geny naprawy DNA).
  16. Podaj przykłady zastosowania enzymów w diagnostyce chorób człowieka.
  17. Lipoproteiny jako forma transportu lipidów we krwi.
  18. Metabolizm wewnątrznaczyniowy chylomikronów i VLDL.
  19. Wewnątrznaczyniowe przemiany HDL (cykliczność przemian HDL3 – HDL2 )
  20. Enzymy jako biokatalizatory procesów metabolicznych komórki.
  21. Wolne rodniki tlenowe, źródła oraz ich znaczenie biologiczne.
  22. Reaktywne formy tlenu (wolne rodniki tlenowe) – powstawanie i ich znaczenie jako czynnika w patogenezie chorób człowieka (uszkodzenia biomolekuł komórkowych).
  23. Mechanizmy obronne (komórkowe i pozakomórkowe) przed działaniem wolnych rodników tlenowych.
  24. Mechanizmy eliminacji frakcji LDL z krwioobiegu. Internalizacja LDL na drodze receptorowej.
  25. Strategie prewencji i leczenia miażdżycy oparte na wiedzy o metabolizmie lipoprotein.
  26. Witaminy w ochronie antyoksydacyjnej organizmu (A, C, E – charakterystyka triady antyoksydacyjnej).
  27. Witaminy a funkcjonowanie enzymów (przykłady koenzymów).
  28. Klasy enzymów z uwzględnieniem typu katalizowanych reakcji.
  29. Mechanizm oddziaływania enzym-substrat. Przebieg reakcji enzymatycznej.
  30. Białka pełnowartościowe i skutki ich niedoborów w diecie.
  31. Przeciwutleniacze naturalne występujące w żywności.
  32. Antyoksydanty endo- i egzogenne w ochronie przed wolnymi rodnikami.
  33. Zapotrzebowania pokarmowe, rodzaje diet w różnych stanach chorobowych człowieka (np. cukrzyca, miażdżyca, choroby mitochondrialne …).
  34. Apoptoza i nekroza jako różne mechanizmy śmierci komórki.
  35. Mechanizm molekularny apoptozy (szlak mitochondrialny).
  36. Apoptoza jako zjawisko fizjologiczne oraz sposób eliminacji uszkodzonych komórek.
  37. Rola i metabolizm żelaza w organizmie człowieka.
  38. Zaburzenia metabolizmu żelaza a wybrane choroby człowieka (hemochromatoza, miażdżyca…).
  39. Zmiany na poziomie molekularnym a starzenie się komórek.
  40. Czy starzenie się jest procesem o podłożu genetycznym?
  41. Wolnorodnikowa i mitochondrialna teoria starzenia.
  42. Cukrzyca – przyczyny i zaburzenia biochemiczne.
  43. Zmiany w metabolizmie białek, lipidów i węglowodanów w przebiegu cukrzycy.
  44. Rola diety w prewencji i terapii cukrzycy.
  45. Adaptacja procesów energetycznych w głodzeniu krótko- i długotrwałym.
  46. Hipo- i hiperwitaminozy jako aktualny problem biomedyczny (wit. D3, kw. askorbinowy, kw. foliowy, wit. B12).
  47. Żółtaczki jako objaw dysfunkcji wątroby.
  48. Rola wątroby w detoksykacji.
  49. Mechanizmy ekspresji informacji genetycznej (regulacja transkrypcji i translacji).
  50. Witamina C, rola biologiczna oraz skutki jej niedoboru.
  51. Źródła witaminy D3 w organizmie. Spektrum działania „słonecznej witaminy”.
  52. Zmiana właściwości białek jako skutek ich denaturacji. Czynniki denaturujące.
  53. Polisacharydy, budowa, właściwości oraz znaczenie biologiczne. Udział polisacharydów w żywieniu człowieka.
  54. Przykłady potranslacyjnej modyfikacji białek. Znaczenie biologiczne.
  55. Witamina A oraz karotenoidy, rola biologiczna oraz skutki niedoboru.
  56. Regulacja aktywności enzymów. Udział aktywatorów i inhibitorów.
  57. Molekularne podłoże choroby Alzheimera. Perspektywy terapeutyczne i diagnostyczne.
  58. Białko amyloidowe i splątki neurofibrylarne jako czynnik w patogenezie choroby Alzheimera.
  59. Genom mitochondrialny (mtDNA) – struktura, charakterystyka organizacji i funkcjonowania.
  60. Budowa, rola w procesach energetycznych komórek. Kompleksy mitochondrialnego łańcucha oddechowego.